Welke stappen moet ik doorlopen als mijn bouwwerk onder gevolgklasse 1 valt?

Voor bouwwerken in gevolgklasse 1 gelden vanaf 1 januari 2024 de volgende stappen

Het aanvragen of een melding indienen gaat via het Omgevingsloket. Voor de stappen 3 t/m 5 geldt dat u uw aanvraag of melding ook op een andere manier kunt indienen bij de gemeente. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Stap 1

Vooroverleg (niet verplicht): Maak een afspraak voor een vooroverleg met de gemeente als u uw plannen vooraf wilt bespreken.

Stap 2

Kwaliteitsborger inhuren: Kies zelf een kwaliteitsborger uit het Register kwaliteitsborging en laat deze een risicobeoordeling en borgingsplan maken. De gemeente gaat per 1 januari 2024 nog wel over de ruimtelijke beoordeling en vergunning!

Stap 3

Omgevingsplanactiviteit aanvragen: Vraag minimaal 8 weken voor de start van uw bouwactiviteiten een omgevingsplanactiviteit aan bij de gemeente via het Omgevingsloket.

Stap 4

Bouwmelding indienen: Dien minimaal 4 weken voor de start van uw bouwactiviteiten een bouwmelding in via het Omgevingsloket. Geef hierbij aan dat het om een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat, wie uw kwaliteitsborger is, welk instrument wordt gebruikt, en voeg het borgingsplan en de risicobeoordeling toe.

Stap 5

Start van de bouwwerkzaamheden: Meld minimaal 2 dagen voor de start van uw bouwactiviteiten de startdatum via het Omgevingsloket.

Stap 6

Controle door kwaliteitsborger: Tijdens de bouw controleert de kwaliteitsborger de kwaliteit van uw bouwwerk en of het borgingsplan wordt nageleefd.

Stap 7

Controle door de gemeente: De gemeente kan tijdens de bouw controles uitvoeren en indien nodig handhaven.

Stap 8

Gereedmelding: Meld minimaal 2 weken voordat u het gebouw gaat gebruiken de gereedmelding en verklaring van de kwaliteitsborger via het Omgevingsloket.

Stap 9

Gebouw gebruiken: Binnen 2 weken hoort u of de gemeente akkoord gaat. Bij akkoord mag u het bouwwerk in gebruik nemen.