Vrijheidstafereel onthuld bij woonwijk Bevrijding in Aalten

Dit is een oud bericht.

Op vrijdag 14 oktober werd er een Vrijheidstafereel onthuld bij woonwijk Bevrijding in Aalten. Hans de Graaf heette iedereen van harte welkom bij de onthulling. Kunstenaar Mirjan Koldeweij heeft het kunstwerk samen met buurtbewoners mogen maken en gaf een toelichting op het ontwerp. Jelko Arts, schrijver en ontwerper sprak over het lespakket dat voor de gelegenheid is ontwikkeld. Betrokken buurtbewoners Frans van Koppenhagen, Martijn Broekhof en Toon Bennink onthulden samen met burgemeester Stapelkamp het tafereel. Leerlingen van basisschool Groen van Prinsterer en muziekvereniging de Eendracht omlijsten de ceremonie met gedichten en muziek.

De commissie cultureel erfgoed in Aalten heeft uitgesproken dat het belangrijk is om aan het begin van de wijk Bevrijding een gedenkteken te realiseren dat herinnert aan de 18 militairen die zijn gesneuveld in Aalten voorafgaand aan de bevrijding In de periode 29 maart tot en met 31 maart 1945 verloren 13 Britse bevrijders het leven bij de bevrijding van Aalten. Voorafgaand aan deze bevrijding op 26 juni 1943 vonden 5 Britse bemanningsleden van een Brits vliegtuig de dood. 17 bevrijders zijn begraven In Aalten op begraafplaats Berkenhove. Eén militair is begraven in Duitsland. Op begraafplaats Berkenhove staat een gedenkzuil voor deze bevrijders. Het vrijheidstafereel bij woonwijk Bevrijding zorgt voor een verbinding tussen de wijk en de oorlogsgraven op begraafplaats Berkenhove.

Voor iedere militair een klaproos

Mirjan Koldeweij is de bedenker van het kunstwerk. De werken van de Eibergse kunstenares staan bekend om hun organische vormen en zijn geïnspireerd door de natuur. Het ontwerp is een 3,5 meter hoge smalle bloemtafel met een vaas met 17 klaprozen ieder op zijn eigen wijze, vorm en belijning. Eén klaproos ligt op tafel die verwijst naar de militair die in Duitsland is begraven. Ook buurtbewoners zijn betrokken bij het project; eind augustus hebben een drietal buurtbewoners samen met Mirjan de bloemtafel gemaakt. Naast de bloemtafel staat een bank met lamp uit die tijd. In de lamp zijn de namen van de militairen gefreesd en in het bankje staat een gedicht gefreesd. Het tafereel straalt een huiselijk geheel uit waar passanten rustig kunnen gaan zitten voor een moment van bezinning.

Educatie voor jong en oud

Bij de plek staat  een informatiezuil met QR-code. Via deze code wordt een film zichtbaar over de geschiedenis en de totstandkoming van het tafereel. Deze film zal tijdens de jaarlijkse herdenking in maart 2023 voor het eerst worden getoond.  Ook is er een lespakket ontwikkeld bij dit project. Aan dit lespakket hebben leerlingen van groep 7 van basisschool Groen van Prinsterer deelgenomen. Zij hebben samen met Jelko Arts, schrijver en ontwerper van het lespakket, passende gedichten geschreven. Een aantal van deze gedichten werden voorgedragen tijdens de ceremonie.