De gemeente Aalten wil extra ruimte voor bedrijfskavels creëren nabij de kern Aalten om zo tegemoet te komen aan de behoefte van lokale bedrijven om uit te kunnen breiden. Uit onderzoek blijkt dat er tot en met 2030 behoefte is aan ongeveer 11 hectare uitbreiding bedrijventerrein bij de kern Aalten. Daarom wordt bedrijventerrein ’t Broek uitgebreid.

Algemeen

Waarom moet er een nieuw bedrijventerrein komen?

Het huidige bedrijventerrein bij de kern Aalten biedt vrijwel geen mogelijkheden meer om uit te breiden hoewel die behoefte er wel is.  Die behoefte is gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek in het kader van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) Achterhoek*. Uit dit onderzoek blijkt dat er tot en met 2030 behoefte is aan ongeveer 11 hectare netto uitbreiding bedrijventerrein bij de kern Aalten. Voor de periode 2031 – 2040 komt daar een uitbreidingsbehoefte van 5 tot 17 hectare netto bij voor de hele gemeente. Het behouden van deze bedrijven binnen de grenzen van de gemeente is belangrijk voor de werkgelegenheid, het behoud van voorzieningen en economische groei. Daarom is er nieuw bedrijventerrein nodig.

* Het RPW is een bestuurlijk afsprakenkader tussen de gemeenten in de Achterhoek en provincie Gelderland. Het is vastgesteld door zowel de gemeenteraden als de Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland.

Op de Laarberg in Groenlo is nu al plek, is deze uitbreiding dan wel nodig? 

 De uitbreidingsbehoefte komt van bedrijven die juist in Aalten willen blijven, onder andere omdat veel werknemers in Aalten en omstreken wonen. Op het huidige terrein is die ruimte er niet meer waardoor er is gekeken naar uitbreiding van het bestaande terrein bij de kern Aalten. Daar komt bij dat de Laarberg in Groenlo een regionaal bedrijventerrein is. Binnen de regio Achterhoek zijn er afspraken gemaakt dat dit bedrijventerrein bedoeld is voor regionale bedrijven. Voor de lokale bedrijven –de bedrijven die nu behoefte hebben aan uitbreiding-, willen we ruimte bieden op het bedrijventerrein in Aalten.

Waarom is er gekozen voor deze locatie? 

Er ligt -wat ons betreft- nergens een locatie bij de kern Aalten die makkelijk te ontwikkelen is tot bedrijventerrein en waar geen ruimtelijke belemmeringen zijn. Daarom hebben we 9 verschillende locaties onderzocht. Bij alle locaties is gekeken naar drie criteria: ruimtelijke beperkingen, aansluiting bij de marktvraag en gemeentelijk beleid. Uit het onderzoek kwam deze locatie als meest passende optie. In het bestand ‘Bijlage 1 Verkenning Ontwikkeling Bedrijventerrein Aalten_Onderzoeksrapportage BCI_26-01-23’ leest u de uitkomsten van het onderzoek.

In het aangewezen gebied staat een bos. Wordt dit bos gekapt?

Wij gaan er nu vanuit dat een deel van het bosgebied waarschijnlijk gekapt gaat worden. Dat deel van het bosgebied zal ruim worden gecompenseerd. We zorgen dus voor nieuwe bomen, beplanting en ander groen ter vervanging van het deel van het bos dat moet wijken. Hoe dat er precies uit gaat zien weten we nog niet, dat wordt verder onderzocht. 

Het gebied op het kaartje is 23 hectare, waarom is er zoveel grond extra nodig?

Om uitbreiding van het bedrijventerrein te realiseren is ook grond nodig voor bijvoorbeeld wegen en groen. Verder is 11 hectare een minimum en is het in het uitbreidingsgebied mogelijk om in totaal 11 – 15 hectare netto bedrijventerrein aan te leggen. Hiermee hebben we rekening gehouden met de behoefte op langere termijn, na 2030. Tot slot gaan we uit van het deels kappen van het bosgebied, terwijl het hele bosgebied nu in het plangebied is opgenomen. Dat hebben we gedaan omdat we nog niet precies weten hoe groot het deel van het bos is dat mogelijk als bedrijventerrein wordt ingericht.

Woning-/grondeigenaren en omwonenden

Mijn woning ligt in het uitbreidingsgebied van het bedrijventerrein, koopt de gemeente nu mijn huis of grond?

Dat is wel de bedoeling. De gemeente heeft uw grond nodig voor de uitbreiding van het bedrijventerrein. Daarom is er voorkeursrecht op uw grond gevestigd. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft bij de aankoop van uw woning of grond.

Mijn woning ligt in het uitbreidingsgebied van het bedrijventerrein, gaat de gemeente onteigenen?

Op dit moment is onteigening niet ons uitgangspunt. We streven ernaar om in goed overleg met de betrokken grondeigenaren tot een passende oplossing te komen.

Mijn woning/grond ligt naast het uitbreidingsgebied van het bedrijventerrein, wil de gemeente het kopen?

Op dit moment is de gemeente alleen geïnteresseerd in het aankopen van grond die direct nodig is voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Als de woning/grond naast het uitbreidingsgebied ligt, valt het niet binnen het gebied dat we voor dit project nodig hebben. We kopen dus alleen de grond aan waarop we daadwerkelijk willen gaan ontwikkelen. Mocht de situatie in de toekomst veranderen, dan zullen we uiteraard contact met grondeigenaren opnemen.

Mijn woning ligt in of naast het aangewezen bedrijventerrein, kan ik mijn geplande verbouwing starten/doorzetten/afmaken?

De keus om uw woning te verbouwen ligt bij uzelf. Als uw woning dicht bij het uitbreidingsgebied ligt, kan het zijn dat uw uitzicht verandert.

Woont u in het aangewezen gebied? Dan heeft de gemeente uw woning nodig om het bedrijventerrein te kunnen realiseren. Verbouwingen of aanpassingen aan uw woning vertalen zich in de marktwaarde van de woning. Mocht u recent iets aan uw woning hebben verbouwd, dan vergoedt de gemeente de waarde op dat moment. De waarde wordt onafhankelijk vastgesteld door één of meerdere taxateurs.

Ik ben omwonende en woon aan de rand van het plangebied, hoe gaat mijn uitzicht er straks uit zien? 

Hoe de ‘randen’ van het plangebied er uit gaan zien, weten we nog niet. Dat is iets waar we bij het maken van het inrichtingsplan graag met omwonenden over in gesprek willen. Ons streven is tot een plan te komen waarbij die impact voor omwonenden aanvaardbaar is.

Invulling bedrijventerrein

Welk type bedrijven kunnen zich vestigen op het nieuwe bedrijventerrein?

Op dit moment is nog niet bepaald welk type bedrijven zich kunnen vestigen op het nieuwe bedrijventerrein. Wel kunnen we in zijn algemeenheid zeggen dat Aaltense bedrijven in de maakindustrie behoefte hebben aan uitbreiding. Die bedrijven zitten veelal op categorie 3.1/3.2* en deels lager. Maar hoe en waar dat straks in het plangebied terugkomt, weten we nog niet.  

*Bedrijven worden ingedeeld in categorieën 1 tot en met 5. De categorieën geven het type bedrijfsactiviteiten aan en hoe groot de impact van deze activiteiten is. Hoe lager de categorie, hoe minder impact. Als voorbeeld, binnen de gemeente Aalten is SABA in Dinxperlo zwaarder gecategoriseerd met een categorie 4.1. In Aalten is het veelal 3.2 of lager.

Is er op het nieuwe bedrijventerrein ruimte voor kleinere bedrijven? 

Er is nog geen afspraak gemaakt over een verdeling voor grote en kleine bedrijven. We hebben het voorkeursrecht opgelegd op de percelen in het gebied om de regie te kunnen houden en in de toekomst zelf kavels te kunnen uitgeven. Wij kunnen dan uitgiftecriteria meegeven. We kunnen daardoor zelf bijvoorbeeld de grootte van kavels bepalen.

Kan de gemeente ook bedrijven uitsluiten?

Ja, dat kan. Of en welk type bedrijven worden uitgesloten is nu nog niet bekend.

Wat is er bekend over de inrichting van het nieuwe terrein?

Op dit moment is alleen de locatie bepaald, de invulling van het plangebied nog niet. Na een positief besluit van de gemeenteraad gaan we begin 2025 starten met de uitwerking van de plannen. Daar willen we betrokkenen en omwonenden zoveel mogelijk bij betrekken. Zij mogen dan meedenken over de inrichting van het bedrijventerrein.

Ik heb interesse in een kavel op het nieuwe bedrijventerrein. Hoe maak ik mijn interesse kenbaar?

Op dit moment is nog niet bekend hoe het bedrijventerrein er uit gaat zien. Het is dan ook nog niet mogelijk om interesse voor de kavels aan te geven. Zodra er meer bekend is, zullen we dat delen op deze pagina en via het gemeentenieuws Aalten Vooruit en De Band.