Volkstuinen

Wilt u graag een volkstuin? De gemeente Aalten verhuurt volkstuinkavels op verschillende volkstuincomplexen in Aalten en Bredevoort.

Waarom een volkstuin?

Volkstuintjes zijn bedoeld om groenten, fruit en aardappels te verbouwen. De tuintjes bieden een mooie kans om op een duurzame manier uw eigen gezonde voeding te kweken en tegelijkertijd sociale contacten te leggen en te onderhouden.

Waar liggen de volkstuincomplexen?

De gemeente heeft verschillende volkstuincomplexen in Aalten en Bredevoort.

Aalten

  • volkstuincomplex Haartseweg/Europaweg, 4 tuinen
  • volkstuincomplex Nijverheidsweg, 7 tuinen
  • volkstuincomplex ’t Slaa, 9 tuinen
  • volkstuincomplex De Kleine Maote, 6 tuinen
  • volkstuincomplex Boomkampstraat, 2 tuinen

Bredevoort

  • volkstuincomplex De Halve Maone, 40 tuinen
  • volkstuincomplex Frenkenweide, 8 tuinen

Dinxperlo

Op dit moment zijn er in Dinxperlo geen volkstuincomplexen en heeft de gemeente daarvoor ook geen grond beschikbaar. Woont u in Dinxperlo en heeft u belangstelling voor een volkstuin? Neem dan contact op met de gemeente. Bij voldoende belangstelling bekijken we of wij samen met de belangstellenden een plan voor een volkstuincomplex in Dinxperlo kunnen maken.

Waar zijn volkstuinkavels beschikbaar?

Op dit moment zijn enkele kavels beschikbaar op volkstuincomplex de Halve Maone in Bredevoort.

Wat zijn de kosten?

De huurprijs van een volkstuinkavel in 2024 is € 0,25 per m². Deze prijs vernieuwen we elk jaar.

Wat zijn de voorwaarden?

In oktober 2023 heeft de gemeenteraad nieuw beleid vastgesteld voor de volkstuinen. |Onderaan deze pagina kunt u de voorwaarden lezen wat er wel en niet is toegestaan op de volkstuinkavels.

Hoe kom ik aan een volkstuinkavel?

Wilt u meer weten over een volkstuin huren of zich inschrijven voor een volkstuin? Mail dan naar gemeente@aalten.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer, e-mail en het volkstuincomplex dat uw voorkeur heeft. U kunt ook bellen naar 0543 49 33 33.

Als u bent ingeschreven komt u op de wachtlijst voor de locatie van uw voorkeur. Zodra er een tuin beschikbaar komt, krijgt u daarvan schriftelijk bericht en uitleg over de verdere gang van zaken.

Voorwaarden gebruik volkstuinen

Deze voorwaarden vloeien voort uit het volkstuinenbeleid. Deze voorwaarden zullen dienen als contractueel kader vanuit bestuurlijk oogpunt.
Het speerpunt van de volkstuinen blijft: Het gehuurde is uitsluitend bestemd om te worden gebruikt ten behoeve van de niet commerciële teelt van voedings- en siergewassen.

Bebouwing

Bebouwing op volkstuinen moet ten dienste staan van de volkstuin. Het plaatsen van schuur is toegestaan mits het uitwendige grondoppervlak niet meer bedraagt dan 6 m2, en de grootste lengte niet meer dan 3 meter bedraagt. De hoogte hiervan mag niet meer dan 2,5 meter bedragen. Deze schuur dient als opslag voor materialen ten behoeve van het onderhoud van de volkstuin. Voor het aanzicht van de volkstuin is het wenselijk dat een schuur een aardkleur heeft. Materialen als asbest en hard plastic mogen niet gebruikt worden voor de bouw. Ook heeft deze schuur geen water of elektriciteitsaansluiting.
Materialen die gebruikt worden op de volkstuinen dienen in de schuur opgeslagen te worden, dit geld ook voor eventueel bouwafval of andere materialen. Verwacht wordt op deze manier een nettere uitstraling van de volkstuinen te creëren.

Aanvullend mogen er op een kavel bouwwerken, niet zijnde gebouwen, geplaatst worden ten dienste van de volkstuin. De oppervlakte hiervan mag maximaal 10% van de volkstuin beslaan. Een voorbeeld hiervan is een kas of kippenren, de hoogte hiervan mag niet meer dan 2,5 meter zijn.

Dieren

Het houden van kippen op de volkstuinen is toegestaan, mits deze aan de volgende voorwaarden voldoen. De reden hiervan is dat een ruime meerderheid van gebruikers hier een voorstander van is, dit is gebleken uit het gebruikersonderzoek.

  • Het voer wordt opgeslagen in dichte bakken/containers
  • Kippen lopen in een ren
  • Maximaal 4 kippen per volkstuin
  • Geen hanen

Het voer van de kippen dient opgeslagen te worden in dichte containers, zodat ongedierte hier niet bij kan komen. De kippen zitten in een ren, zodat deze niet vrij rond kunnen lopen in andermans volkstuin. Het maximumaantal kippen per volkstuin is 4, hanen zijn niet toegestaan vanwege mogelijk geluidsoverlast.
Andere dieren zijn niet toegestaan op de volkstuinen.
Het houden van kippen wordt bij wijze van proef toegestaan op de volkstuinen doordat veel gebruikers het als onderdeel van de volkstuin zien. Deze proef wordt in 2025 geëvalueerd.

Gebruik

De volkstuinen zijn bedoeld voor de teelt van niet-commerciële voedings- en siergewassen. Ook zijn kippen in een beperkt aantal toegestaan op de volkstuin. De volkstuin dient als aanvulling op de tuinen van de gebruikers en dient als tuin gebruikt te worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is rust en ontspanning. De volkstuinen dragen ook bij aan de sociale contacten tussen volkstuinders en is vergelijkbaar met de informele relaties tussen buren.

Niet toegestaan

Het opslaan van bouwafval, voertuigen of grote machines. Ook is de opslag van een compost- of mesthoop op de volkstuin niet toegestaan. Het gebruik ervan wel.
Het gebruik van gif op de volkstuinen is niet toegestaan. Als het gebruik hiervan nodig blijkt te zijn in verband met een invasieve soort, zoals Japanse duizendknoop, kan hiervoor vrijstelling worden gegeven door dit schriftelijk aan te vragen bij de gemeente.

Beheer

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de niet verhuurde onderdelen van de volkstuinen, hierbij wordt zorggedragen voor de paden en niet verhuurde volkstuinen.
Het onderhoud aan bomen is maatwerk, als er zich problemen voordoen dient hiervoor een melding gemaakt bij de gemeente. Indien dit als groep of buurt gedaan wordt zal er naar de situatie gekeken worden en aan de hand daarvan mogelijk gehandeld worden. Dit is uitgewerkt in het groenbeleidsplan van de gemeente.

Puntstuk

Het gebruik van een puntstuk op volkstuinen is toegestaan, mits dit schriftelijk is aangevraagd bij de gemeente Aalten. Het puntstuk dat geslagen wordt dient als waterbron voor de volkstuin. Dit zorgt ervoor dat groente- en siergewassen goed kunnen groeien op deze gronden. Tot op heden werd niet bijgehouden welke volkstuinen een puntstuk hebben. Vanaf heden wordt het slaan van deze puntstukken geregistreerd zodat dit inzichtelijk is voor de gemeente. De huurder is zelf verantwoordelijk voor het slaan en onderhouden van deze puntstukken.
Het maximale aantal puntstukken per volkstuin is één.