Voetpaden en achterpaden

Wandelen is gezond. We hebben heel veel voetpaden in de gemeente. Dat kan variëren van een pad door een bos tot een pad door een woonwijk. We kennen diverse soorten voetpaden:

  • langs een rijbaan of fietspad; 
  • gescheiden van de weg door struiken of gras; 
  • voetpaden die wijken met elkaar verbinden;
  • losse voetpaden. 
een verlicht voetpad
Foto: Een voetpad in onze gemeente, direct langs de weg, verlicht door de verlichting op de weg.
Schijnveiligheid

Sociale veiligheid speelt zeker een rol op losse voetpaden. Het gaat dan vooral om het gevoel van veiligheid. Vaak worden de losse voetpaden gebruikt om de hond uit te laten. Als er zicht is vanuit de omgeving op het voetpad, dan is er enige mate van sociaal toezicht. Maar vaak liggen de voetpaden tussen woonwijken en uit het zicht van de omgeving. Bij een verlicht voetpad is dan sprake van schijnveiligheid. 

Een voetpad langs de wijk.
Foto: Misterweg in Bredevoort, een voetpad langs de wijk.
Achterpad

Achterpaden zijn paden die achter de huizen langs lopen. Dit zijn vaak smalle paden om bij de achtertuinen te komen. De achterpaden die van de gemeente zijn, verlichten we niet. Vaak zijn de achterpaden echter van anderen. Zij bepalen dan of het achterpad wel of niet verlicht wordt.

Achterpad: het pad wordt gebruikt om de aangrenzende tuinen te kunnen bereiken.
Foto: Irenestraat in Dinxperlo. Achterpad van de gemeente dat niet verlicht wordt. Het pad wordt gebruikt om de aangrenzende tuinen te bereiken.
Zo doen we het voortaan
  • Voetpaden langs een doorgaande weg binnen de bebouwde kom worden over het algemeen indirect verlicht door verlichting van de straat of het fietspad. Ligt het voetpad gescheiden van de straat of het fietspad, dan verlichten we het voetpad niet apart. 
  • Losse openbare voetpaden verlichten we alleen als ze woonwijken met elkaar verbinden en er genoeg sociale controle is. Dit wordt per geval beoordeeld. 
  • Bij verlichte voetpaden wordt de verlichting na 19.00 uur gedimd. Worden ze na 23.00 uur nauwelijks gebruikt, dan kunnen we besluiten om het licht uit te zetten. Dit moet dan technisch mogelijk zijn. 
  • Onze achterpaden verlichten we niet. Is een achterpad van derden zoals bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, dan bepaalt deze of het wel of niet verlicht wordt. Met deze eigenaren bespreken we of hun keuze afgestemd kan worden op die van ons.