Vluchtelingen uit Oekraïne
De oorlog in Oekraïne is uiterst zorgwekkend. Inmiddels zijn al miljoenen mensen het land ontvlucht. Oekraïners mogen in Nederland wonen op grond van een tijdelijke verblijfsvergunning van 2 jaar. Er is een aparte wet voor hen gemaakt die alleen geldt voor Oekraïense vluchtelingen. Oekraïners mogen werken in Nederland en vallen niet onder de inburgeringswet. Ze hoeven niet naar school om Nederlands te leren.
In de gemeente Aalten worden ongeveer 75 Oekraïners opgevangen (zomer 2023). Enkele vluchtelingen worden opgevangen door particuliere gezinnen, de overige wonen zelfstandig of in (kleine) gemeentelijke woonvoorzieningen. Oekraïners volgen geen officieel inburgeringsonderwijs maar krijgen wel taallessen en worden geholpen bij het vinden van werk. Een flink deel van de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente werkt. Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar reguliere basisscholen in de gemeente. Kinderen tussen 12 en 18 jaar gaan naar het ISK (Internationale Schakelklas) in Winterswijk.
Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland.
Ook is er een website van de Rijksoverheid met welgestelde vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense en reguliere vluchtelingen.
Op de website Nederland Wereldwijd leest u allerlei vragen en antwoorden over (de situatie in) Oekraïne over bijvoorbeeld reizen van en naar Oekraïne, verblijf in Nederland, paspoorten en visa.
Informatie voor Oekraïense vluchtelingen
Op de website van RefugeeHelp staat onafhankelijke informatie over verschillende onderwerpen waar een vluchteling van Oekraïne mee te maken krijgt. De informatie is aangeboden door Vluchtelingenwerk.
Inschrijven bij gemeente Aalten
Mensen uit Oekraïne moeten zich inschrijven in de BasisRegistratie Persoonsgegevens (BRP) als ingezetene van Nederland. Melden dat u in de gemeente Aalten verblijft kan via oekraine@aalten.nl.
Werk en leefgeld
Na inschrijving bij de gemeente Aalten kunt u leefgeld krijgen. U kunt dit aanvragen bij Laborijn. Ga voor meer informatie naar de website van Laborijn.
Het Regionale Mobiliteitsteam (RMT) in de Achterhoek, 'Achterhoek Werkt Door' biedt hulp op maat aan werknemers, werkzoekenden, starters, zzp’ers en werkgevers in de Achterhoekse gemeenten. Laborijn maakt onderdeel uit van dit team en is betrokken bij onder andere de bemiddeling naar werk voor Oekraïense vluchtelingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laborijn.
Voorkomen mensenhandel en uitbuiting
Vluchtelingen lopen het risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Zie voor meer informatie de folder op de website van CoMensha.
Contactnummer Immigratie en Naturalisatiedienst
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een speciaal telefoonnummer voor de mensen uit Oekraïne in NL die vragen hebben. Dit is telefoonnummer: (088) 043 04 30. Er wordt Engels en Nederlands gesproken.