Verklein de kans op woninginbraak

De afgelopen periode zijn er verschillende woninginbraken geweest in de Achterhoek. Helaas ook in Aalten en Dinxperlo. Vooral in Dinxperlo is het aantal woninginbraken toegenomen.

Op vrijdagmiddag 24 januari hebben politie en boa’s van de gemeente Aalten een ‘witte voetjes-actie’ gehouden. Met deze actie willen zij bewoners bewust maken van de risico’s op insluiping. Tussen 16.00 en 18.30 uur gingen vijf politieagenten en vijf gemeentelijke handhavers op pad in Dinxperlo. Zij controleerden bij verschillende woningen of deuren en ramen goed waren afgesloten en of poorten en schuren op slot waren.
Wanneer dit niet het geval was, lieten zij een ‘wit voetje’ achter: een flyer met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn’. Opvallend was dat sommige bewoners, ondanks dat zij thuis waren, niet merkten dat agenten door hun tuin liepen. Dit benadrukt het belang van alertheid en het goed afsluiten van deuren en ramen, zelfs wanneer u thuis bent.

“Een woninginbraak heeft grote impact op het veiligheidsgevoel. Elke gelegenheid voor inbrekers is er daarom één te veel,” aldus burgemeester Anton Stapelkamp. “Samen met de politie zetten we ons in om inwoners bewust te maken voor het nemen van maatregelen tegen insluipers en inbraken.”

Stel vragen aan politie en boa's op de weekmarkt in Dinxperlo

Heeft u vragen hoe u een woninginbraak kunt voorkomen? Of is dit in uw naaste omgeving gebeurt en wilt u hier graag nog even over praten? Op vrijdag 31 januari staan politie en boa's op de weekmarkt in Dinxperlo om vragen te beantwoorden en tips te geven. U bent van harte welkom, ook voor andere zaken of het bespreken van verdachte situaties.

Zo verkleint u de kans op een woninginbraak

  • Sluit altijd ramen en deuren goed af.
  • Zorg voor stevige sloten.
  • Laat uw woning bewoond lijken, bijvoorbeeld met een tijdschakelaar voor verlichting.
  • Licht uw buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden, uw post opruimen, takjes bij de deur weghalen en hun auto voor uw huis parkeren.
  • Zorg dat er geen objecten rondom uw huis staan waarop inbrekers kunnen klimmen, zoals containers, een trap of een steiger.
  • Laat controleren of uw woning voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
  • Bent u niet thuis en zien uw buren iets verdachts? Vraag hen meteen 112 te bellen. Snel alarm slaan vergroot de kans om inbrekers te pakken. 112, daar vang je boeven mee!

Pas op voor nepagenten!

Naast woninginbraken zijn er ook regelmatig nepagenten actief. Deze oplichters doen zich voor als politieagenten en bellen u zogenaamd om te waarschuwen voor inbraak. Vervolgens stellen ze voor om uw waardevolle spullen op te halen en 'veilig' op te bergen. In werkelijkheid is dit een poging om uw eigendommen te stelen.

Zo herkent u een nepagent

  • De politie vraagt nooit telefonisch om uw pincode.
  • De politie informeert niet naar waardevolle spullen in huis.
  • De politie haalt geen kostbaarheden op en fotografeert deze niet.
  • Echte agenten kunnen zich altijd legitimeren met een officieel politielegitimatiebewijs.
  • Twijfelt u? Vertrouw op uw gevoel. Bel bij een verdachte situatie direct 112.