Uniforme overdracht peuters naar basisonderwijs
De gemeente Aalten maakt met de Gelijke Kansen Agenda (GKA) werk van gelijke kansen voor álle kinderen. Dat is een grote uitdaging die alleen in samenwerking kan worden opgepakt. Belangrijk is dat de ontwikkeling van kinderen van jongs af aan wordt gevolgd en dat alle betrokkenen kunnen meegroeien. Hiervoor wordt voortaan in de gemeente Aalten voor álle peuters die de overstap naar het basisonderwijs maken, een overdrachtsformulier ingevuld.
“De overstap van een peuter naar het basisonderwijs is een belangrijke stap in het leven van een kind en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan”, aldus Nathalie Gribbroek. Nathalie is vestigingsmanager van KOSMO, voor een viertal kinderopvangorganisaties in de gemeente Aalten.
Ontwikkeling in beeld
De gemeente Aalten heeft sinds twee jaar Vera Meinen in dienst als projectcoördinator Gelijke Kansen. Vera: “We hebben bijeenkomsten gehad met kinderopvangorganisaties, gastouderbureaus, Yunio jeugdgezondheidszorg, Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Bibliotheek De Achterhoekse Poort en natuurlijk de basisscholen. Daar kwam duidelijk de behoefte aan een ‘doorgaande lijn’ naar voren. De ontwikkeling die een kind in de kinderopvang of bij een gastouder heeft doorgemaakt, moet immers bekend zijn bij de basisschool als het kind daar start. Voorheen had iedere organisatie daar zijn eigen formulier of procedure voor. Het mooie is dat we nu een uniform overdrachtsformulier ter beschikking kunnen stellen. En omdat kinderen niet altijd in de gemeente Aalten het basisonderwijs volgen, hebben we ook alvast contact gelegd met de ons omringende gemeenten en het samenwerkingsverband Oost-Achterhoek.”
Uniform overdrachtsformulier
Vanaf het schooljaar 2024-2025 gaan kinderopvangorganisaties, gastouders en basisscholen met het nieuwe overdrachtsformulier en bijbehorend protocol werken. Met het formulier krijgt de basisschool die informatie die nodig is om elk kind de juiste begeleiding te geven, die aansluit bij de behoeften en talenten van het kind. Het formulier bevat gegevens over wat een kind al goed kan, welke aanpak ondersteunend werkt en op welke gebieden extra hulp gewenst is of al geboden wordt. De ouders worden betrokken bij het proces.
Verder versterken
Twee keer per jaar komen alle betrokken partijen bijeen om te evalueren en te bespreken hoe we in de gemeente Aalten de doorgaande lijn voor opgroeiende kinderen kunnen versterken. “Zo zorgen we er samen voor dat elk kind in onze gemeente met vertrouwen en plezier kan groeien en zich optimaal kan ontwikkelen”, besluit een tevreden Nathalie.