Smart City
Het slim aansturen, dat is eigenlijk wat Smart City is. Informatietechnologie wordt gebruikt om gemeentelijke processen te beheren en aan te sturen. Dit is nog volop in ontwikkeling. Smart City kunnen we onderverdelen in een smart gemeente, smart bedrijven en smart inwoners.
Voorbeeld van een slimme toepassing
Enkele technieken worden al toegepast in het land. Denk aan een sensor in een afvalbak. Als de afvalbak bijna vol is volgt er een signaal. De mensen die het afval ophalen zien dan welke afvalbak ze leeg moeten maken en welke niet. Op deze manier komen ze precies op het juiste moment.
Vooral grotere steden zijn druk met de ontwikkeling van Smart City. Maar het kan ook voor onze gemeente interessant zijn of worden. De ontwikkelingen van deze slimme toepassingen gaan razendsnel en ook de kosten nemen geleidelijk af.
Wat zijn onze keuzes
- We houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Zodra er een slimme toepassing is die past en ook financieel interessant is, passen we die toe.
- We lopen niet voorop. Eerst moet de techniek zich bewezen hebben.
- Niemand mag zomaar sensoren en dergelijke aan lantaarnpalen of op andere plekken in de openbare ruimte plaatsen. Om hiervoor toestemming te krijgen is altijd overleg met de gemeente nodig.
- Privacy en beveiliging zijn kritieke onderwerpen bij een Smart City. Daar blijven we goed op letten.