Pilotproject moet participatie Oekraïners stimuleren

De gemeente Aalten en Laborijn starten een pilot om Oekraïense vluchtelingen meer te laten participeren in de samenleving via duurzaam betaald werk, vrijwilligerswerk, stages of scholing.

De gemeente Aalten vangt sinds de inval door Rusland Oekraïense vluchtelingen op. Meer dan twee jaar later is er nog steeds geen uitzicht op vrede. De gemeente wil nu in samenwerking met Laborijn inzetten op een stevige, duurzame aanpak waarin integratie en maatschappelijke deelname van de Oekraïners centraal staat.

“Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op een langdurig verblijf van een groot deel van de Oekraïners”, stelt wethouder Joop Wikkerink. “Het einde van de oorlog is immers nog lang niet in zicht en terugkeer zal niet voor iedereen direct mogelijk zijn. Daarnaast is een deel van de Oekraïners al een nieuw leven aan het opbouwen in de gemeente Aalten.”

Meedoen

Op dit moment verblijven er zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Aalten. Meer dan 80 procent van de beroepsbevolking binnen deze groep is aan het werk in tijdelijke dienstverbanden. Daarnaast doen veel Oekraïense inwoners hun best om te integreren door deel te nemen aan bijvoorbeeld taaltrainingen en aan sociale activiteiten via Figulus Welzijn. De gemeente Aalten wil de Oekraïense inwoners niettemin stimuleren om nog meer deel te gaan nemen aan georganiseerde activiteiten, zoals vrijwilligerswerk, stages en scholing. Daarnaast willen we investeren in duurzame dienstverbanden voor deze groep.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om, op welke manier dan ook, mee te doen in de samenleving. Om samen een steentje bij te dragen aan een gezonde, sterke en sociale samenleving. Een sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk en kan op veel manieren bijdragen aan ieders welzijn en welbevinden. Maar het kan ook een belangrijke opstap zijn voor verdere individuele ontwikkeling”, zegt wethouder Joop Wikkerink.

Pilot

Het pilotproject start begin september en gaat zes tot acht weken duren. In die periode voert Laborijn individuele gesprekken met een groep van 40 Oekraïense inwoners van 18 jaar en ouder. Tijdens deze gesprekken wordt in kaart gebracht wat hun huidige situatie is, waar hun wensen en mogelijkheden voor de toekomst liggen en hoe dit kan worden bereikt. Daarover worden per individu concrete afspraken vastgelegd in een persoonlijk plan. Laborijn helpt de Oekraïners vervolgens om de activiteiten in te regelen en checkt regelmatig hoe het staat met de voortgang van de afspraken. Eind oktober wordt de pilot geëvalueerd. Op basis van de behaalde resultaten wordt dan bekeken of het project in deze vorm wordt voortgezet.