Wat is het?

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. Ze leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Bestrijding eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli komen op diverse plaatsen in de gemeente Aalten de eikenprocessierupsen voor. De rups heeft brandharen die vervelende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Daarom bestrijdt gemeente Aalten de eikenprocessierups binnen de gemeente gedeeltelijk. Dit doen we samen met andere Achterhoekse gemeenten.

Alle gemeentelijke inlandse eiken binnen de bebouwde kom, of direct op het grensgebied van binnen met buiten de bebouwde kom, worden preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Uitgezonderd de plekken waar volgens de Wet natuurbescherming beschermde of bedreigde vlindersoorten zijn. Het middel werkt alleen op rupsen. Buiten de bebouwde kom wordt alleen preventief bestreden t.p.v. schoolomgevingen, begraafplaatsen, bouwblokken en druk bereden wegen/fietspaden.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Wanneer u gezondheidsklachten heeft als gevolg van de eikenprocessierups raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of met de lokale GGD. Hieronder staan de gegevens van de GGD in Doetinchem:

GGD Gelre-IJssel locatie Doetinchem
Bezoekadres: Gezellenlaan 10
7005 AZ Doetinchem
Telefoon: 088-443 30 00

Voorkomen overlast

Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Melden

Vanaf mei tot en met juli controleert gemeente Aalten geregeld de locaties waar nesten (mogelijk) kunnen voorkomen. Treft u toch eikenprocessierups aan in bomen die preventief bestreden zijn zoals beschreven in de beleidsnota: beleid beheersing eikenprocessierups? Dan kunt u dit melden bij gemeente Aalten (0543) 49 33 33. 
De beleidsnota kunt u opvragen via gemeente@aalten.nl.

Overige locaties niet melden omdat daar niet wordt bestreden.

Eikenprocessierups in eigen boom

Wij bestrijden alleen de rupsen in gemeentelijke bomen. Treft u in uw eigen bomen eikenprocessierupsen aan? Dan dient u zelf contact op te nemen met een bedrijf voor bestrijding. Wij raden u aan de bestrijding niet zelf uit te voeren.

Mogelijk overlast

De trekker of auto die het apparaat voor de bestrijding van de eikenprocessierups aandrijft, rijdt stapvoets en kan iets geluid veroorzaken. De bespuiting moet worden uitgevoerd bij relatief windstil en droog weer. Mogelijk dat er `s nachts gespoten wordt, omdat dan de (weers-)omstandigheden optimaal zijn voor de bestrijding.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de Voedsel- en Warenautoriteiten op de site van de Provincie Gelderland .

Bijennest of bijenzwerm

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm geconstateerd? Via de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging kunt u een imker bij u in de buurt vinden. Klik op de landkaart op uw provincie en zoek vervolgens het dichtstbijzijnde bijenkorfje bij u in de buurt. Elke bijenkorf geeft een imkerafdeling weer. Als u op de bijenkorf klikt, komt u op de website van de desbetreffende imkerafdeling. Hier vindt u contactgegevens van imkers bij u in de buurt.

Geen bijen, maar hommels?

Heeft u overlast van hommels in plaats van bijen? Kijk dan op www.knnv.nl/hommels. Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Ratten

Ratten horen bij de natuur, maar kunnen ook ziektes verspreiden. Bijvoorbeeld de ziekte van Weil. Ook kunnen ze schade aanrichten bij gebouwen. U kunt overlast van ratten vooral voorkomen door geen dieren te voeren en door uw afval en etensresten netjes weg te gooien of weg te brengen. Voorkom dus ook zwerfafval.

Maar voer ook geen vogels (zoals eenden) of andere dieren, met brood of etensresten. Teveel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan.

Ook op de volgende manieren kunt u rattenoverlast voorkomen:

  • Berg voer van uw huisdieren goed op. Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren.
  • Spoel geen eten/voedsel door het toilet.
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.

Ratten bestrijden

Hebt u overlast van ratten (of andere plaagdieren) op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. Er zijn meerdere gespecialiseerde en erkende bedrijven die u kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld op www.nvpb.org/leden of op de website van platformplaagdierbeheersing.

Maar er zijn vast ook meer aanbieders te vinden op het internet.

Hoe lang duurt het?

De gemeente bestrijdt enkel de eikenprocessierups. Bestrijding vindt plaats wanneer er klachten geregistreerd zijn over de aanwezigheid van de eikenprocessierups op gemeentelijk terrein.

Ongedierte op particulier terrein dient u zelf te bestrijden of te laten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf; betreft het gemeentelijk terrein, dan is de gemeente hiervoor verantwoordelijk.