Nieuwe woonafspraken Aalten voor 2025 gemaakt

Op woensdag 11 december zetten de gemeente Aalten, woningcorporatie De Woonplaats, Huurdersvereniging Dinxperlo en Huurdersvereniging ’t Walfort hun handtekening onder de prestatieafspraken voor 2025. Prioriteit gaat het komende jaar uit naar het realiseren van de eerder afgesproken aantallen voor woningbouw. Met concrete projecten én onderzoek naar nieuwe locaties. Andere belangrijke thema’s zijn het verder verduurzamen van woningen en de doorstroming van senioren.

Jaarlijks overlegt de gemeente Aalten met De Woonplaats en huurdersverenigingen over prestatieafspraken. In deze overeenkomst leggen ze de plannen voor het woningbeleid voor het komende jaar vast.  

Nieuwbouw sociale huurwoningen

De Woonplaats is actief aan het bijbouwen in Aalten. Waar afgelopen jaar 56 nieuwe woningen aan de Ludgerstraat werden opgeleverd, wordt eind 2025 de oplevering van de 11 nieuwe appartementen aan de Hogestraat verwacht. Op de locatie aan de Hogestraat 34, 34a en 36 stonden oude panden. Samen met de gemeente Aalten is daarom besloten de panden te slopen en er een nieuw kleinschalig appartementencomplex voor terug te bouwen. Dit geeft een positieve impuls aan het centrum van Aalten.
Een ander nieuwbouwproject staat gepland aan de Eerste Broekdijk in Aalten. De Woonplaats wil op een braakliggend terrein 10 duurzame eengezinswoningen realiseren. Ook wordt het leegstaande kantoorpand aan de Driessenshof 119 omgebouwd tot 6 appartementen. De plannen hiervoor worden verder uitgewerkt en De Woonplaats hoopt hier in de loop van 2025 mee aan de slag te gaan.

Daarnaast zijn nieuwe woningbouwlocaties onderdeel van gesprek in 2025 en onderzoeken de partijen samen de haalbaarheid. Voorbeelden zijn ’t Beggelder in Dinxperlo en de Slingeplas in Bredevoort.

Voortzetten verduurzaming

De partijen hebben afspraken gemaakt over het verder verduurzamen van de huurwoningen in Aalten. Hiermee dragen ze bij aan het tegengaan van energiearmoede onder huurders en het terugdringen van de CO2-uitstoot. De Woonplaats geeft prioriteit aan het verduurzamen van huurwoningen met een E-, F- en G-label. Er is al een grote stap gezet: 5,5% van de woningen (130 stuks) hebben nog een laag energielabel. Eind 2028 wil De Woonplaats deze energielabels uitgefaseerd hebben.

Evaluatie doorstroming senioren 

De Woonplaats is gestart met een pilot gericht op de doorstroming van senioren. Dit project heet ‘Comfortabel Thuis’. Deze aanpak is ontwikkeld binnen de Achterhoekse corporaties en is bedoeld om in gesprek te komen met senioren over hun woonsituatie. 65-plussers die een eengezinswoning van De Woonplaats achterlaten hebben de mogelijkheid om met voorrang door te stromen naar een seniorenwoning. Het doel is dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en eengezinswoningen beschikbaar komen voor gezinnen. In 2025 wordt de pilot geëvalueerd en wil de corporatie een vervolg geven aan deze gerichte doorstroming. De gemeente sluit hierop aan en wil ook onder senioren met eigen woningen de bewustwording vergroten.