Lintjesregen 2025
Vrijdag 25 april heeft burgemeester Stapelkamp, tijdens de jaarlijkse lintjesregen, Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan acht bijzondere inwoners van de gemeente Aalten die zich, naar het oordeel van het Kapittel voor de Civiele Orden, ‘geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd’. Zij hebben allemaal de versierselen die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

De volgende inwoners zijn Koninklijk onderscheiden (in willekeurige volgorde)
De heer Benito Muller (56 jaar) uit Aalten
De heer Muller begon zijn vrijwilligerswerk in 2001 waar hij diverse functies had bij voetbalvereniging AD’69. Hij organiseerde hier naast de bestaande activiteiten diverse jeugdactiviteiten en wist hij bekende voetballers aan te trekken. De heer Muller bedacht een kostenbesparend pupillenkamp op Sportpark Zuid, gefinancierd met acties.
Sinds 2012 is de heer Muller actief als vrijwilliger bij de lokale omroep AFM, waar hij sinds 2023 voorzitter is. Hij speelt een belangrijke rol in de AFM Hulpweek, die na zijn initiatief is uitgegroeid tot ‘AFM in Actie’ met meerdere liefdadigheidsacties per jaar. Zo werd in 2022 tijdens een actie maar liefst € 22.000 opgehaald voor goede doelen. Voorbeelden van acties zijn de boodschappentassenactie voor minima en de plantenactie bij zorginstellingen. Daarnaast is hij sinds 2018 betrokken bij het Meedoenpact. Ook verleende hij mantelzorg aan familieleden en is hij betrokken bij het 7even Festival en de streekomroep 1Achterhoek.
De heer Hans Deunk (73 jaar) uit Aalten
De heer Deunk is al sinds 1978 een zeer betrokken en actieve vrijwilliger bij voetbalvereniging AZSV. Hij vervulde diverse rollen, zoals jeugdsecretaris, coach, kantinevrijwilliger en medeoprichter van het straatvoetbaltoernooi en het G-voetbal en initiatiefnemer en drijvende kracht van de vertrouwenscommissie. De heer Deunk is een echte verenigingsman en een steunpilaar binnen de organisatie. Nog steeds is hij heel actief binnen de voetbalvereniging. Daarnaast zet hij zich al ruim 25 jaar in als vrijwilliger bij woonzorgvoorziening Estinea, waar hij onder andere een cliënt betrekt bij zijn familie en begeleidt naar diverse afspraken. Ook hielp hij bij het vervoer van leerlingen van Nieuw Hessen (speciaal onderwijs), bijvoorbeeld wanneer zij les hadden op een boerderij of op een middelbare school. Na 50 jaar blijft hij zich nog steeds onvermoeibaar inzetten voor de samenleving.
De heer Herman Simmelink (70 jaar) uit Aalten
De heer Simmelink is een ongekend gedreven en deskundig natuurliefhebber. Vanuit zijn liefde voor de natuur houdt hij zich al tientallen jaren bezig met allerlei vormen van natuurbeheer en natuurontwikkeling. Hij is een van de drijvende krachten achter het succesvolle Akkerrandenproject van Stichting SAAP, dat inmiddels navolging heeft gekregen in andere gemeenten. Ook was hij mede-initiatiefnemer van het landelijke voorbeeldproject ‘Samen voor de Patrijs’, waarvoor hij op tal van plekken lezingen gaf en dat in 2017 werd bekroond met de Gouden Mispel.
Sinds vier jaar is de heer Simmelink voorzitter van Stichting Groot Deunk. Landgoed Groot Deunk heeft een omvang van 4,5 hectare en is een initiatief van vrijwilligers en omwonenden. Voor de Wildbeheereenheid doet de heer Simmelink ook al 40 jaar vrijwilligerswerk. Daarnaast is hij zeer actief in zijn buurtschap Barlo. Zo organiseert hij onder andere groepswandelingen en fietstochten door de buitengebieden van Barlo en Aalten om zijn kennis van en liefde voor de natuur uit te dragen.
Mevrouw Ina Klijn Hesselink (61 jaar) uit Aalten
Sinds 2000 is mevrouw Klijn Hesselink actief als vrijwilliger in tal van organisaties. Zo vervulde zij bestuursfuncties bij gymnastiekvereniging DOK, turnvereniging Athos, Algemene Daalse Belangen en Platform Aalten. Ze stond aan de wieg van belangrijke fusies en evenementen, en speelde een verbindende rol binnen de buurtschap Dale, onder andere met haar initiatief voor deelname aan het tv-programma ‘Zomer in Gelderland’.
Daarnaast is mevrouw Klijn Hesselink al jaren betrokken bij het onderwijs, natuurbeheer en de lokale cultuur via popkoor AmeeZing. Ook is ze nog steeds actief in de oudervereniging Philadelphia, waar ze zich inzet voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. Haar inzet binnen het SAAP en het Akkerrandenproject toont ook haar betrokkenheid bij landschap en duurzaamheid.
De heer Jan Kremer (80 jaar) uit Aalten
De heer Kremer bekleedt al vanaf 1985 diverse functies binnen de Protestantse gemeenschap, waaronder ouderling, voorzitter van de beroepscommissie en voorzitter van de Kerkenraad Algemene Zaken. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de fusie van de Gereformeerde en Hervormde kerk in 2006.
Zijn hart voor cultuur blijkt uit zijn lange betrokkenheid bij toneelvereniging Lintelo, waar hij van 1969 tot 2021 actief was als speler, bestuurslid en gastheer. Tot op de dag van vandaag stelt hij een gedeelte van zijn boerderij belangeloos beschikbaar als oefenruimte en opslag.
Daarnaast was hij ruim tien jaar voorzitter van Gemengd Christelijk Koor Sursum Corda en heeft hij zich ingezet voor concerten in kerken en verzorgingshuizen. Ook binnen het CDA en de Vereniging Lintelo’s Belang vervulde hij leidende rollen, waarbij hij zich met overtuiging inzette voor de agrarische sector en de leefbaarheid van de regio.
Mevrouw Rieky Kraaijenbrink-Ebbers (84 jaar) uit Aalten
Mevrouw Kraaijenbrink-Ebbers was van 1990 tot 2020 actief bij de Vereniging Aaltense Musea, later het Nationaal Onderduikmuseum. Ze speelde een sleutelrol binnen de Textielcommissie, leidde rondleidingen, coördineerde de bezorging van het museumtijdschrift De Panne, en verrichtte talloze praktische taken, tot aan het onderhouden van het plein samen met haar man aan toe. Haar toewijding en betrokkenheid maken mevrouw Kraaienbrink-Ebbers tot een echte ambassadeur van het museum.
Daarnaast was zij ruim twintig jaar actief binnen vrouwenorganisatie Passage, waarvan zij de laatste negen jaar voorzitter was. Ook binnen de Protestantse Kerk en via collectes voor het Diabetesfonds droeg zij langdurig bij aan het welzijn van haar omgeving. Extra bijzonder is dat mevrouw Kraaijenbrink-Ebbers en haar man Wim Kraaijenbrink samen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.
De heer Wim Kraaijenbrink (84 jaar) uit Aalten
De heer Kraaijenbrink is sinds 1973 op allerlei manieren actief binnen de Protestantse Gemeente in Aalten, onder meer als ouderling, scriba en lector. Ook buiten het kerkgebouw was hij inzetbaar, van onderhoudswerk tot verspreiding van het kerkblad.
Bij het Nationaal Onderduikmuseum is hij sinds 2003 een vertrouwd gezicht. Als vrijwilliger verrichtte hij talloze praktische klussen, ondersteunde hij bij exposities en baliediensten, en bracht hij jarenlang het museumtijdschrift De Panne rond. Hij dacht actief mee met het beleid en wordt gewaardeerd om zijn betrokkenheid en collegialiteit.
Daarnaast was hij voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) Aalten en secretaris van de SOBA, en is hij sinds 2017 vrijwillig chauffeur van de Electrocar van zorgorganisatie Marga Klompé. Samen met zijn vrouw heeft de heer Kraaijenbrink jarenlang bijgedragen aan tal van maatschappelijke initiatieven in Aalten, waaronder het Nationaal Onderduikmuseum en de Protestantse Gemeente.
De heer Tonnie Stoltenborg (84 jaar) uit Aalten
De heer Stoltenborg heeft zich jarenlang gepassioneerd ingezet voor het behoud van de Aaltense Gängeskes, de historische paadjes in Aalten. Hij zorgde voor de plaatsing van naambordjes, maakte een routeboek en ontwikkelde wandelroutes, waaronder de Parelroute. Als gids van de VVV vertelt hij enthousiast over de geschiedenis van de Gängeskes.
Van 2002 tot 2017 was hij actief in de werkgroep Aaltense Wandelpaden, die wandelroutes ontwikkelt en onderhoudt. Daarnaast is de heer Stoltenborg bekend als groenteboer en heeft hij jarenlang een groente- en fruitspeciaalzaak gerund. Na de verkoop van de winkel in 1995 heeft hij zich ingezet voor de Federatie Aaltense Middenstand en de Stichting Volksfeest. Hij was ook actief bij de Algemene Reünie Commissie van de Openbare Basisschool, waar hij zorgde voor een geslaagde reünie in 2002 en het boek ‘Van griffel tot muis’ over de geschiedenis van het dorp Aalten.