Laadpaal elektrische voertuigen aanvragen

Wat is het?

Heeft u een elektrische auto, maar geen mogelijkheid deze op te laden bij uw eigen woning? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. De gemeente Aalten stimuleert namelijk het gebruik van elektrische voertuigen. Elektrisch rijden is beter voor het milieu en de leefomgeving omdat tijdens het rijden geen uitlaatgassen vrijkomen. Elektrische auto’s kunnen aan speciale laadpalen worden opgeladen. Deze zijn steeds meer te vinden bij openbare parkeerplaatsen. Openbare laadpalen laden een elektrische auto of plug-in hybride auto binnen 3 tot 7 uren weer volledig op. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact aangezien de aansluiting en stekker anders zijn. De gemeente Aalten bouwt mee aan een landelijk netwerk van openbare laadpalen en gaat hiervoor de samenwerking met marktpartijen aan.

Wat moet ik doen?

Geen laadpaal in de buurt? Vraag een laadpaal aan

Het kan gebeuren dat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt is. In dat geval kunt u hier een laadpaal aanvragen. Dat kost u niets; u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte.

Een laadpas aanvragen

Om de laadpalen te kunnen gebruiken heeft u een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas hier aan.

Snel laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijd u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. Download de app.

Wat kost het?

De laadpalen zijn openbaar en in de meeste gevallen worden deze gratis geplaatst. De oplaadpalen zijn geen eigendom van de gemeente maar worden geplaatst en geëxploiteerd door verschillende (commerciële) aanbieders. Wilt u van een openbare laadpaal gebruik kunnen maken? Dan heeft u een oplaadpas nodig. Er zijn diverse aanbieders die hiervoor abonnementen aanbieden. Let op: marktpartijen hanteren verschillende laadtarieven en voorwaarden. Deze vindt u op de websites van de marktpartijen.

Hoe lang duurt het?

U kunt voor uw elektrische auto een openbare laadpaal bij u in de buurt aanvragen. Dat kan alleen als u geen laadpaal op uw eigen terrein kunt (laten) aanleggen. Openbare laadpalen worden geplaatst en geëxploiteerd door commerciële aanbieders. U kunt een verzoek indienen als u voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn in het gemeentelijke beleid. Ga naar het tabblad lokale regelgeving om het plaatsingsbeleid laadinfrastructuur openbare ruimte in te zien.

De gemeente Aalten is een samenwerking aangegaan met Vattenfall.

In onze gemeente worden de komende jaren openbare laadpalen geplaatst. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laad u altijd 100% op met groene stroom van Nederlandse windmolens.

Extra informatie

Locaties oplaadpalen

Op www.oplaadpalen.nl vindt u alle locaties van openbare laadpalen. Bij de laadpalen staat een blauw bord met een witte P en het onderschrift ‘Opladen elektrische voertuigen’. Alleen elektrische en hybride auto’s die op de laadpaal zijn aangesloten, mogen daar parkeren. Openbare laadpalen worden niet gereserveerd voor een specifiek kenteken.

Laadpunt op eigen terrein

Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaats of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag over de komst van de extra laadpalen in onze gemeente? Bekijk onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met openbaar.laden@vattenfall.nl.

Welke laadpalen worden geplaatst?

Alfen Twin met 2 aansluitpunten

• Laadvermogen tot 11kW

Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?

In de gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en Vattenfall InCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er hierbij vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag hier uw laadpaal aan.

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Het tarief is € 0,25 per kW Exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.

Hoe vraagt u een laadpaal aan?

Is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan.

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Er worden altijd tenminste 2 parkeervakken gereserveerd.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

• Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère

• Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère

• Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère

• Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Wat moet u doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Wat kunt u doen als de laadpaal vaak bezet is

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app.