Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
Wilt u een horecabedrijf exploiteren, dan hebt u een exploitatievergunning nodig van de gemeente. Deze vergunningsplicht geldt voor elk horecabedrijf, dus ook als u geen alcoholhoudende drank serveert, moet u deze exploitatievergunning aanvragen.
Serveert u ook alcoholhoudende drank, dan is naast de exploitatievergunning ook een alcoholvergunning noodzakelijk.
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning aan bij de gemeente.
Wat heb ik nodig?
- Verklaring Sociale Hygiëne voor alle personen/ leidinggevenden die op de vergunning worden genoemd.
- Een bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is.
- Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
- Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een ingevuld Bibob-formulier
Direct regelen
Met onderstaand formulier kunt u online een aanvraag doen voor vergunning of melding verandering drank en horeca of een aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf.
Aanvraag vergunning/melding verandering drank en horeca - aanvraag exploitatievergunning
- kies voor de activiteit horeca.
Privacy
Alle informatie die u ons verstrekt wordt zorgvuldig behandeld. Persoons- en/of adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor u ze heeft verstrekt.
Wat kost het?
Het tarief voor het jaar 2024 bedraagt € 406,90 voor het in behandeling nemen van een aanvraag exploitatievergunning.
Extra informatie
U kunt pas starten met de exploitatie van uw horecabedrijf als de benodigde exploitatievergunning en een eventuele alcoholvergunning definitief door de burgemeester zijn verleend.
Indien u alcoholhoudende drank serveert dient u naast de exploitatievergunning ook een alcoholvergunning aan te vragen.
Een alcoholvergunning kan worden verstrekt aan personen van 21 jaar en ouder, die voldoen aan de in de wet gestelde zedelijkheidseisen en die in het bezit zijn van de Verklaring Sociale Hygiëne. Bovendien dienen de lokalen die in gebruik zijn te voldoen aan de inrichtingseisen die de wet stelt. De locatie moet passen binnen het bestemmingsplan.
Voor het in gebruik nemen van een gebouw als horecabedrijf moeten uiteraard de planologische mogelijkheden aanwezig zijn. Op grond van het Bouwbesluit moet in het kader van de veiligheid voor ruimten die voor meer dan 50 personen toegankelijk zijn ook een melding Brandveilig Gebruik worden ingediend. Betreft het een gelegenheid tot het bieden van overnachting van meer dan 10 personen of gehandicapten dan is een omgevingsvergunning Brandveilig Gebruik nodig.