Eisen aan de omgevingsvisie

De nieuwe omgevingsvisie moet van de Omgevingswet aan allerlei eisen voldoen:
Eén van die eisen is dat elke gemeente de omgevingsvisie samen met ‘belanghebbenden’ moet opstellen (participatieplicht). Die belanghebbenden zijn uiteraard de inwoners, maar kunnen ook buurgemeenten zijn en andere overheden.

Een andere eis is dat de omgevingsvisie een beschrijving moet bevatten van:

  • de hoofdlijnen van de kwaliteit van de leefomgeving;
  • de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het Aaltense grondgebied;
  • de hoofdzaken van het voor de leefomgeving te voeren integrale beleid.

Weer een andere eis is dat de omgevingsvisie een ‘integrale’ visie moet zijn en dat wil zeggen dat in die visie alle aspecten en invalshoeken moeten zijn meegenomen die een rol spelen in de leefomgeving, of die beïnvloed worden door die leefomgeving (zoals gezondheid en veiligheid mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van de leefomgeving en hoe deze is ingericht).

Ook moet de omgevingsvisie een ‘samenhangende’ visie zijn. Dus niet een samenraapsel van allerlei verschillend beleid dat niet op elkaar is afgestemd, maar een logisch, samenhangend geheel.

En tot slot moet de omgevingsvisie zoveel mogelijk zijn afgestemd op de verschillende gebieden en soorten gebieden die een gemeente heeft, zoals woongebieden, winkelgebieden, industriegebieden, landbouwgebieden, natuurgebieden en recreatiegebieden. Maatwerk dus. Daarom heeft Aalten gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak, want het ene gebied is het andere niet.

Meer informatie over de Omgevingswet is te vinden op de website wetten.overheid.nl.