Eerste hulp bij participatie
Wilt u iets bouwen, verbouwen of ondernemen in uw buurt? Of wilt u een gebouw of stuk grond anders gaan gebruiken? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw buren of andere belanghebbenden. De gemeente Aalten vindt het belangrijk dat u alle belanghebbenden laat weten wat uw plannen zijn en hoort wat ze ervan vinden. Dit noemen we participatie. Hieronder vindt een voorbeeld van een participatieverslag.
Het is belangrijk dat u belanghebbenden tijdig bij uw plan of initiatief betrekt. Het liefst voordat u een vergunning aanvraagt of aan de slag gaat. Zo kunt u rekening houden met mogelijke wensen of bezwaren en houdt u een goede relatie met belanghebbenden, zoals de mensen die in uw straat of buurt wonen of werken. Het kan er ook voor zorgen dat uw vergunningaanvraag sneller gaat omdat er minder bezwaren tegen uw plan zijn.
Participatie is maatwerk
Participatie is altijd maatwerk, want elke situatie is anders. Soms is het voldoende om even bij uw buren aan te bellen en te vertellen wat u van plan bent. Maar soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld een bijeenkomst waarbij u de hele buurt uitnodigt of zelfs nog meer belanghebbenden. Meestal geldt: hoe groter de impact van uw (ver)bouwplan of initiatief op de omgeving is, hoe intensiever het participatieproces zal moeten zijn.
Het kiezen van de juiste aanpak hangt af van uw plan of initiatief. Met behulp van het stappenplan hieronder kunt u zelf bepalen wat er in uw situatie nodig is. Over wie u er het beste bij kunt betrekken en hoe u dat het beste kunt doen.
Participatie: hoe pakt u dat aan?
U wilt aan participatie doen, maar hoe pakt u dat aan? Hieronder staan drie stappen. Door deze stappen te volgen, weet u met wie u uw plan moet delen, op welke manier u dat het beste kunt doen, en wat u met reacties op uw plan moet doen.
Stappenplan participatie
- Stap 1: Bepaal de impact van uw plan op de omgeving.
- Stap 2: Kies een geschikte aanpak van participatie en voer deze uit.
- Stap 3: Laat weten wat de resultaten zijn.
Hierna leggen we de stappen verder uit.