Bodemtoets voor omgevingsvergunningen of bestemmingsplannen

Wat is het?

Als u een aanvraag omgevingsvergunning of een aanpassing bestemmingsplan indient, moet de gemeente beoordelen of de bodem geschikt is. Dat heet een bodemtoets. Als uit die bodemtoets blijkt dat uw locatie onverdacht is, hoeft u geen bodemonderzoek te laten uitvoeren. Hierdoor kunt u veel kosten besparen.

Wat moet ik doen?

Wilt u dat wij de bodemtoets uitvoeren? Dit kunt u online regelen.

Als u ons de bodemtoets uit laat voeren, en daaruit blijkt dat de bouwlocatie onverdacht is, hoeft u geen bodemonderzoek meer uit te laten voeren.

Blijkt uit de bodemtoets echter dat uw locatie wel verdacht is, dan moet u alsnog een bodemonderzoek uit laten voeren. In dat geval brengen wij alleen de leges voor het beoordelen van dat bodemonderzoek in rekening (en dus niet voor de bodemtoets).

Wilt u een verkennend bodemonderzoek uit laten voeren en wilt u weten waaraan dit onderzoek moet voldoen? Wij informeren u daar graag over.

Hebt u een rapport van een verkennend bodemonderzoek van uw locatie? Stuur dat rapport dan naar ons toe.

Direct regelen

Met onderstaand formulier kunt u online een aanvraag doen voor ontheffing bodemonderzoek.

Ontheffing bodemonderzoek

Privacy

Alle informatie die u ons verstrekt wordt zorgvuldig behandeld. Persoons- en/of adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor u ze heeft verstrekt.

Wat kost het?

Als u de gemeente de bodemtoets laat uitvoeren, bespaart u niet alleen de kosten voor een bodemonderzoek maar ook een deel van de behandelkosten (leges). De kosten voor het laten doen van de bodemtoets namelijk lager dan de kosten voor de beoordeling van een bodemonderzoek. Blijkt uit de bodemtoets dat uw locatie toch verdacht is, dan moet u alsnog een bodemonderzoek uit laten voeren. In dat geval brengen wij alleen de leges voor het beoordelen van dat bodemonderzoek in rekening (en dus niet voor de bodemtoets).

Voor de kosten verwijzen wij u naar de tarieventabel in de legesverordening. Zie lokale regelgeving.

Hoe lang duurt het?

Bij een uitbreiding van verblijfsruimte bij een omgevingsvergunning of een bestemmingsplan moet de gemeente vaststellen of de bodemkwaliteit geschikt is.

Dus als u een dakkapel of een schuurtje aanvraagt, gaat de gemeente de bodemkwaliteit niet beoordelen en hoeft er dus ook geen bodemtoets te worden uitgevoerd.

Daarnaast controleert de gemeente of u niet gaat bouwen op een plek waar een bestaand geval van ernstige verontreiniging is.

Extra informatie

De kwaliteit van de bodem van de gemeente Aalten is vastgelegd in de 'Nota bodemkwaliteitskaart regio Achterhoek 2012'. De berekende achtergrondwaarden van de bodemkwaliteitskaart zijn getoetst aan het Besluit bodemkwaliteit. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van de bodem van de hele gemeente geschikt is voor de functie 'Wonen'. Dit geldt alleen voor onverdachte locaties. Aan de hand van de bodemtoets beoordeelt de gemeente of een locatie onverdacht is en dus of u een bodemonderzoek moet uitvoeren of niet. Als de locatie verdacht is is er een bodemonderzoek nodig.

Lokale regelgeving

Legesverordening